Ziua internaţională a toleranţei este marcată în fiecare an la 16 noiembrie, pentru a îndemna omenirea la înţelegere şi respect reciproc, dialog şi cooperare între culturi, civilizaţii şi popoare.

        Dna Melniciuc Galina, psiholog și profesoară de educație pentru societate a organizat împreună cu elevii din toate treptele școlare un flash mobb: „Toleranța distruge discriminarea”. Scopul: dezvoltarea capacităţii elevilor de a dialoga şi de a coopera cu ceilalţi în condiţiile acceptării pluralismului şi valorizării pozitive a diferenţelor.

          Toleranța este respectul, acceptarea și aprecierea bogăției și diversității culturilor lumii noastre, felurilor noastre de expresie și manierelor de exprimare a calității noastre de ființe umane. Ea este încurajată prin cunoașterea, deschiderea spiritului, comunicare și libertatea gândirii, conștiinței și credinței.

         Toleranța este armonia în diferențe. Ea nu e doar o obligațiune de ordin etic; ea e, de asemenea, și o necesitate politică și juridică. Toleranța e o virtute care face ca pacea să fie posibilă și care contribuie la înlocuirea culturii războiului cu o cultură a păcii.

    - Toleranţa înseamnă, în esenţă, acceptarea şi aprecierea diversităţii culturale, a formelor de expresie, capacitatea de a recunoaşte şi respecta convingerile altora.

    - Este responsabilitatea care susţine drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.

    - Înseamnă, totodată, îngăduinţă, indulgenţă, răbdare, şi se poate exprima la orice nivel, de la individ, la stat.