Informaţii despre concurs

 

     Se spune că un popor care nu-şi cunoaşte istoria e ca un copil care nu-şi cunoaşte părinţii. În vederea promovării importanţei cunoaşterii trecutului istoric al neamului românesc, joi 06 aprilie în cadrul IP Liceul Teoretic ,,Ştefan cel Mare”, a fost organizat un concurs între clasele a VI-A şi a VI-B. Am adus un elogiu trecutului, căci în luna aprilie 1457 a avut loc începutul unei domnii lungi şi glorioase, care va salva statul românesc de la est de Carpaţi de la dezintegrare, ba, mai mult după o jumătate de secol, acelaşi stat, va ajunge o putere regională de temut. În luna aprilie 2017 se împlinesc 560 ani de la urcarea la tronul Ţării Moldovei a marelui domnitor Ştefan cel Mare.

 

    Profesorii şi elevii IP Liceul Teoretic ,,Ştefan cel Mare” poartă cu mândrie numele celei mai importante personalităţi istorice ale poporului român din toată istoria sa, adevărată icoană morală, neântinată şi neclintită, deaceea şi concursul a avut tema ,,Ştefan cel Mare-icoana neamului”.

 

    Concursul a cuprins 7 probe, a fost axat pe demonstrarea competenţelor specifice disciplinei istoria românilor şi universală.

  • I probă a fost prezentarea echipelor: Urmaşii lui Ştefan şi Muşatinii.
  • II probă – recitarea unei poezii despre Ştefan cel Mare.
  • III probă – Tema de acasă cu subiectul ,,Ştefan cel Mare - profesor de istorie”
  • IV probă – proba căpitanilor.
  • V probă – proba echipelor
  • VI probă – lucrul cu sursele istorice.
  • VII – adresare cătr popor din numele lui Ştefan cel Mare.
     

    Pe parcursul concursului au fost interpretate cântece despre Ştefan cel Mare de către ansamblul folcloric,  elevii au vizionat secvenţe din fime despre marele domnitor şi organizate victorine pentru suporteri. Toţi elevii atât reprezentanţii echipelor cât şi cei din sală au demonstrat cunoştinţe, capacităţi, atitudini, ingeniozitate, originalitate, promtitudine, prezintându-se la un nivel înalt.