Hristos a înviat! Ce vorba sfântă!

                                                                Îți simți de lacrimi calde ochii uzi

                                                                Și-n suflet parcă serafimii-ți cântă

                                                                De câte ori creștine o auzi…

 

Cu aceste frumoase și pătrunzătoare cuvinte a început activitatea extrașcolară „Hristos a înviat!” desfășurată de către elevii clasei a VI-a A din IP LT „Ștefan cel Mare” or. Drochia. În calitate de psiholog am pus accent pe dezvoltarea inteligențelor multiple a elevilor, implicându-i în diverse activități cu caracter variat. În cadrul activității extrașcolare am pus accent pe  dezvoltarea capacității de a asculta, de a transpune  gânduri, semnificații prin limbajul artistic specific vârstei; consolidarea muncii atât  individual, cât și în echipa, utilizându-și abilitățile practice și artistico-plastice. Obiectivele propuse finnd realizate pe parcursul activității: să cunoască semnificația sărbătorii de Paști; să mânuiască în mod corect materialul didactic în realizarea  lucrărilor; să lucreze curat, cu meticulozitate în paralel cu părinții ; să analizeze cu atenție din punct de vedere estetic lucrările; să participe cu interes la activitate atât poetic cât și și muzical.

La această activitate am coloborat cu părintele Vuluță Elisei, creând acea atmosferă extraordinară în așteptarea sărbătorilor de Paști. Prin cuvintele deosebite, părintele a reușit să încolțească în sufletele copiilor, părinților acel fior emoțional  și fiecare din cei prezenți, cu inimile cuprinse de emoție sfântă și cu sufletele inundate de o bucurie fără margini să aștepte cu nerăbdare sărbătoarea sărbătorilor: Paștele!

Deosebit de captivant a fost și momentul implicării părinților în concursurile: Cel mai frumos ou încondeiat; Legenda oului roșu; Simbolurile pascale reprezentate prin desen; Compoziția pascală. Sărbătoarea Învierii Domnului este cea mai mărită, îmbucurătoare şi solemnă dintre sărbătorile anului pe care o cunoaștem și o respectăm în familie, alături de cei dragi.

Elevii au recitat poezii, evidențiind importanța intonației, a dicției, a mesajului plin de emoție:  învierea lui Hristos fiind permanenta bucurie a credincioșilor, faptul unic ce nu se repetă. Menționăm poeziile: „Hristos a înviat” de Alexei Mateevici , „ La Paști” de George Cosbuc; „Paștele” de V. Alecsandri; „Rugăciunea copilului bun”  de V. Militaru; „Când cobori ” de Train Dorz ,Hristos a înviat” de  A. Vlahuţă,  „Aș vrea să fiu” de P. Dugulescu, „Clopotele de Pasti ” de C. Z. Buzdugan ș.a.   

         Cântecele răsunau lin și îți alintau sufletul, deoarece și prin cântec elevii evidențiau Paştele ca cea mai veche şi importantă sărbătoare a creştinătăţii, care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos, Învierea fiind, după cum spunea, singura minune care se arată tuturor, credincioşi şi necredincioşi.

 

Înscenând poezia „Într-o zi de Paște” elevii au reușit să redea atmosfera

sărbătorii Paștele, dragostea față de părinți și bucuria unei familii împlinite, în

care predomină liniștea, înțelegerea și sănătatea tuturor membrilor.

Spre finele activității toți oaspeții prezenți au primit în dar un mic cadou,

creat cu atâta atenție și răbdare de elevi, un coșuleț cu grâul proaspăt încolțit, care

redă reînvierea naturii. De fiecare dată când este Paștele ar trebui să primim

lumină în suflet și să ne bucurăm de existența tuturor lucrurilor de pe acest

pământ.

„Hristos a înviat” - aceasta este vestea cea mare care

umple de bucurie cerul și părmântul. Vestea a străbătut veacurile, și astăzi, ea

răsună ca un imn de biruință în tot cuprinsul pământului.

 

 

Melniciuc Galina

psiholog

grad didactic întâi

IP LT „Ștefan cel Mare” or. Drochia