Împreună spunem NU traficului de ființe umane!

 

La 18 octombrie este marcată Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de persoane. Alăturând-se Campaniei naționale „Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane",  Melniciuc Galina, psiholog, a solicitat elevilor și cadrelor didactice  să participe la organizarea activităților de sensibilizare şi informare a cetățenilor, în special a elevilor, cu privire la riscurile și amenințările fenomenului traficului de persoane, precum și despre suportul de care pot beneficia victimele și potențialele victime. Astfel, în IP LT„Ștefan cel Mare” în perioada 17- 21 octombrie 2022 s-a desfășurat Săptămâna de prevenire și combatere a traficului de fiiințe umane.

Scopul: de a sensibiliza și informa elevii, cadrele didactice, părinții  despre traficul de persoane, riscurile și consecințele acestui fenomen, fiind un pas important în contextul asumării pe termen lung a angajamentului de a preveni şi combate traficul de fiinţe umane (TFU).

În conformitate cu art.4 al Convenţiei Consiliului Europei privind măsurile contra trafi- cului de fiinţe umane, expresia „trafic de fiinţe umane” desemnează recrutarea, transportul, transferul, cazarea sau primirea persoanelor, prin ameninţarea cu ori prin utilizarea forţei sau a altor forme de constrîngere, prin răpire, fraudă, înșelăciune, abuz de autoritate ori de o situaţie de vulnerabilitate sau prin oferirea ori acceptarea de plăţi sau de avantaje pentru obţinerea consimţămîntului unei persoane avînd autoritate asupra altei persoane, în scopul exploatării. Exploatarea cuprinde cel puţin exploatarea altor persoane prin prostituţie sau alte forme de exploatare sexuală, munca ori serviciile forţate, sclavia sau practi cile similare acesteia, aservirea ori prelevarea de organe.

Elevii au discutat în cadrul managementului clasei despre metodele de prevenire a traficului de ființe umane. Pliantul informativ „Tu nu ești marfă!” creat de psiholog, a reliefat semnele directe ale traficului dce ființe umane.

Elevii claselor a X-a „A” diriginte Josan Natalia și elevii clasei a X-a „B” diriginte Țurcanu Vera au organizat pe stadionul liceului un  flash mobb „Împreună spunem NU traficului de ființe umane!”. Acțiunea a avut drept scop creșterea gradului de conștientizare a fenomenului, prevenirea acestuia, impactul produs asupra societății, dar şi a situației în care se pomenesc victimele traficului de ființe umane. Este o chemare la acţiune pentru a stopa această infracţiune prin descoperirea traficanţilor, protejarea copiilor vulnerabili, a femeilor şi bărbaţilor împotriva exploatării, precum şi prin protejarea şi reabilitarea victimelor.

În orice situație de alertă apelați la următoarele linii fierbinți:

Centrul pentru combaterea traficului de persoane, linia fierbinte 24 de ore +37322254998

Linia fierbinte națională La Strada 0 800 77777 – apel gratuit din orice localitate din Republica Moldova.