ZIUA INTERNAȚIONALĂ A NONVIOLENȚEI ÎN ȘCOALĂ

        Ziua internațională a nonviolenței și păcii în școli promovează ideea de educare permanentă a copiilor în armonie, solidaritate, toleranță, nonviolență, pace și respect pentru drepturile omului. Dna Melniciuc Galina, psiholog școlar și profesor de educație pentru societate a menționat mesajul principal al acestei zile: Combatem violența prin cuvinte magice, dragoste universală, nonviolență și pace!

       Astfel, la data de 30 ianuarie 2023, elevii au fost implicați în completarea panoului informativ: Cum spunem STOP violenței în școală? Elevii au avut posibilitatea să-și expime opiniile și să le noteze pe panoul creativ și atractiv.

       Fiecare dintre diriginți au primit drept recomandare să vizioneze cu elevii filmulețe tematice: „ Alege să te opui bullying-ului!”, „Spune STOP Bullying-ului”, „Stop violența în școli”, „Nevoile copilului pentru a se simți în siguranță”, „Opriți bullyingul sau desfiintați recreațiile”.

        Conform UNICEF, violența în școală este orice formă de manifestare a unor comportamente precum: exprimare inadecvată sau jignitoare; bruscare, împingere, lovire, rănire; comportamente care intră sub incidența legii (viol, consum/comercializare de droguri, vandalism, furt); ofensa adusă statutului/autorității cadrului didactic; comportamentul școlar neadecvat (întârzierea la ore, părăsirea clasei în timpul orei, fumatul în școală și orice alt comportament care contravine regulamentului școlar în vigoare).

       Violența școlară afectează viețile copiilor, victime, agresori sau martori ai acesteia, ceea ce duce la reducerea dramatică a șanselor pentru formarea și dezvoltarea armonioasă a personalității, precum și a celor pentru o tranziție sănătoasă către perioada adultă.

         Dna Melniciuc împreună cu echipa managerială și cadrele didactice va continua eforturile pentru a găsi soluții de prevenire și combatere a violenței în școală, ca toți elevii IP LT „Ștefan cel Mare” să aibă șanse egale de a învăța și de a reuși în viață.