Dor de Dumitru Matcovschi

           Poetul cu dor și drag de neam

 

,, Afară bate vântul

Şi cade frunza-ncet

Mi-e dor de-o poezie

A marelui poet.”

 

     Personalitate proeminentă a vieții culturale din Moldova - poetul, prozatorul, academicianul  Dumitru Matcovschi, ar fi împlinit 85 de ani. Născut în anotimpul toamnei  /20 octombrie 1939/  și până la ultima suflare  /26  iunie 2013/  scriitorul a trăit viața sa de mare patriot al acestui pământ și este recunoscut drept un simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia.

     Poet,  prozator, dramaturg şi eseist de vocaţie, Dumitru Matcovschi a fost dintotdeauna o prezenţă complexă şi neordinară în viaţa literară şi culturală din Republica Moldova. De-a lungul anilor s-au editat peste 50 de volume în care scriitorul şi-a cântat dragostea de viaţă şi de neam, de casa părintească şi strămoşi, de femeie şi natură, de adevăr şi dreptate, de omenie şi demnitate. Pe plan internaţional a fost recunoscut drept unul din marii poeţi ai Basarabiei.

      În a 85-a toamnă de la nașterea lui D.Matcovschi, la 18 octombrie 2024 în incita Instituției Publice Liceul Teoretic ,,Ștefan cel Mare” elevii liceului au adus poetului un omagiu, în cadrul activității cu genericul  ,,Dor de Dumitru Matcovschi" ghidați de profesoara de limbă şi literatură română Șalota Tatiana.

    Moderatorii Cojocaru-Țurcan Andreea şi Pleșca Maxim, ne-au dus într-o călătorie imaginară a vieţii şi activităţii marelui scriitor.  Elevii claselor a V-a , a VII-a, a IX-a, a XI-a au recitat poezii, au prezentat date biografice și aprecieri critice despre poet. Personalitatea şi creaţia lui D. Matcovschi oferă într-un mod generos multiple resurse educaţionale preţioase, constituind un vector axiologic în formarea tinerei generaţii.

Mulțumim, elevilor:  Pîrlog Mădălina cl a V-a ,,A”, Burduh Daniela  cl a VII-a ,,B”, Samohvalova Iulia  cl a VII-a ,,B”, Dobîndă Sofia  cl a VII a ,,B”, Cebotari Evelina cl a IX-a ,,A”, Antonovici  Ion  clasa  a IX-a ,,A”,  Șarban Marinela  cl a IX-a ,,A”,  Diacon Alin  și  Scorodinschi Rebeca cl a IX-a ,,A”,  Bulat Cătălina eleva clasei a XI-a ,,B”.