IDIS "Viitorul" continuă pilotarea instrumentului de Realitate Virtuală (VR) în rândul tinerilor și tinerelor din 12 licee, colegii, organizații și centre de tineret. A cincea activitate din cadrul etapei a doua a fost desfășurată miercuri, cu elevii de la Liceul Teoretic „„Ștefan cel Mare”, din orașul Drochia.

Activitatea a fost parte a proiectului pilot „Better Future project among youth centres, youth NGO’s and educational institutions”, care este implementat, în perioada mai 2021 - aprilie 2022, de către IDIS "Viitorul", cu susținerea UN Women Moldova și cu sprijinul financiar al Suediei (Embassy of Sweden in Chisinau) în cadrul programului “Eliminarea violenței împotriva femeilor”.

       În cadrul proiectului sunt desfășurate mese rotunde și organizate discuții cu tinerii și tinerele pe tema violenței împotriva femeilor și fetelor de către experții IDIS "Viitorul". Elementul principal al proiectului pilot este testarea VR, care se referă la ambianțe artificiale create pe calculator și care oferă o simulare a realității, încât utilizatorul poate căpăta impresia de prezență fizică aproape reală, atât în anumite locuri reale, cât și în locuri imaginare.

      Utilizarea VR urmărește să îmbunătățească cunoștințele tinerilor și tinerelor cu privire la diferența dintre hărțuirea sexuală și flirt, despre consecințele hărțuirii și să ducă la crearea de atitudini mai sănătoase ale băieților și bărbaților față de fete și femei și la relații mai bune între semeni.

    Scopul pilotării este de a crea un viitor mai bun pentru fete și băieți, de a promova egalitatea de gen și de a preveni violența împotriva femeilor și fetelor.      Proiectul își propune să ajute tinerele și tinerii să-și imagineze un viitor mai bun, unde toată lumea este tratată în mod egal și beneficiază de oportunități egale la o viață mai bună, unde nu există hărțuire sexuală și discriminare.